6.11.2002
Klimakterium, tedy přechod, představuje v životě ženy období přechodu z reprodukční fáze života, která je charakteristická cyklickými změnami produkce ženských pohlavních hormonů - estrogenů - ve vaječnících a hormonů, které jejich tvorbu řídí - gonadotropinů - v hypofýze, do období reprodukčního klidu. Pro toto období jsou typické téměř stabilní hladiny pohlavních hormonů v krvi. Tato stabilita je však dána snížením tvorby estrogenů ve vaječnících na minimum. Mluvíme o estrogenním deficitu (nedostatku), který je příčinou většiny obtíží a zdravotních komplikací klimakteria.
Zhruba třetina ženské populace se nachází v postmenopauze a 80 % všech žen má typické obtíže (návaly horka, pocení, bušení srdce, únava, poruchy spánku a další). Asi polovina z nich se obrací na lékaře se žádostí o léčbu.
V Asii a Latinské Americe se však tyto projevy postupujícího věku objevují méně. Bylo zjištěno, že je to způsobeno i skladbou potravy, která je bohatá na isoflavony. Isoflavony patří do skupiny fytoestrogenů, vyskytujících se v květech a plodech některých rostlin (např. v sóji, jeteli atd.). Jedná se o látky chemicky příbuzné estrogenům. V běžné stravě evropských žen se však fytoestrogeny nacházejí pouze v malém množství, jejich substituce by tedy mohla být zajímavým řešením, zejména u žen starších 45 let, jako rozumná přírodní alternativa k tradiční hormonální substituční terapii (hormonal replacement therapy - HRT).
Isoflavony jsou ve značném množství obsaženy v běžné evropské rostlině - červeném jeteli. Koncentrát z této rostliny (extrakt z červeného jetele RCE 40) je obsažen v potravinovém doplňku - přípravku menoflavon.
Jak fungují isoflavony?
Isoflavony jsou strukturálně podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Selektivně se vážou na estrogenové receptory a tam rozvíjejí jak estrogenní, tak antiestrogenní účinky. Distribuce a-estrogenových receptorů a beta-estrogenových receptorů se v ženském organismu liší podle tkání. a-receptory se nacházejí převážně v prsní a děložní tkáni, kdežto beta-receptory se vyskytují hlavně v kardiovaskulárním systému a kostech. Isoflavony vykazují selektivní účinky na cévní systém a kosti při současném kanceroprotektivním účinku na prsa a dělohu.
Fytoestrogeny extraktu z červeného jetele (RCE 40) mají sklon vázat se selektivně 25krát více k beta-receptorům než k a-receptorům, proto se také označují jako přírodní selektivní modulátory estrogenového receptoru (SERM).
Zajímavými se v této souvislosti jeví epidemiologické údaje z Asie, které ukazují, že výskyt různých forem rakoviny, stejně jako menopauzálních a postmenopauzálních symptomů, je menší při stravě bohaté na fytoestrogeny než při stravě západního typu. To by mohlo mít příčinnou souvislost s tím, že isoflavony inhibují tyrosinkinázy a DNA-topoisomerázy, a tak rozvíjejí kanceroprotektivní vlastnosti. Dále dochází k indukci enzymů kataláz a superoxiddismutáz, které jsou důležité pro antioxidační ochranu organismu.
Při užívání isoflavonů se také zřetelně zlepšuje lipidový profil. Hladina LDL-cholesterolu klesá o 30 až 40 %. Hladina HDL-cholesterolu se zvyšuje asi o 15 %. Vysoká hladina LDL-cholesterolu je známým rizikovým faktorem pro vznik a rozvoj aterosklerózy. Proto dlouhodobé užívání isoflavonu má antiaterosklerotický účinek.
Isoflavony extraktu RCE 40
Isoflavony se nacházejí v sóji, čočce nebo lnu, ale také v červeném jeteli, avšak v různých koncentracích a s proměnlivým účinkem. Pokud srovnáme sklon isoflavonů obsažených ve výše uvedených produktech vázat se na estrogenové receptory, ukazuje se, že ty z červeného jetele jsou 50krát účinnější než srovnatelné množství v sóji.
V červeném jeteli se vyskytují zejména čtyři různé isoflavony - genistein, daidzein, biochanin A a formononetin. Biochanin A a formononetin představují metylované prekursory, které jsou metabolizovány na genistein a daidzein. Červený jetel tak obsahuje široké spektrum aktivních isoflavonů. Souhrn specifických aktivit jednotlivých isoflavonů je nižší než aktivita celkového extraktu. Toto pozorování podporuje hypotézu, že se na účinku podílejí další, dosud neidentifikované obsahové látky.
RCE 40 - extrakt z červeného jetele připravený speciálně vyvinutou extrakční metodou - obsahuje nejen vyšší koncentraci isoflavonů než sója, ale i jejich biologická dostupnost je značně vyšší. Isoflavony v sóji jsou vázány na proteiny a tuky a musí být nejprve hydrolyzovány ve střevě. Speciální výběr druhů červeného jetele a vylepšené extrakční metody mohou biologickou dostupnost isoflavonů dále zvýšit.
Charakteristika
Menoflavon se používá ke snížení klimakterických obtíží u žen v období okolo přechodu a po něm. Návaly horka, pocení, bušení srdce, únava, poruchy spánku, suché sliznice atd. se s menoflavonem mohou stát minulostí.
Menoflavon může působit i na další ukazatele zdravotního stavu - má příznivý vliv v prevenci osteoporózy či při snižování zvýšených hladin cholesterolu. Může také příznivě ovlivnit suchost kůže, poševní sliznice a případné zvýšené vypadávání vlasů.
Doporučené dávkování
1 tobolka menoflavonu denně, nejlépe pravidelně ráno nebo večer. Jedna tobolka menoflavonu obsahuje 40 mg isoflavonů (přírodních fytoestrogenů) z červeného jetele.
Klinické studie
Výzkumný tým profesora J. C. Hubera provedl na univerzitní klinice ve Vídni (AKH) experimentální klinickou studii účinnosti extraktu z červeného jetele (RCE 40 - extrakt z 40 mg isoflavonů).
Subjekty ani experimentátoři neznali složení testu, pacientky po menopauze pociťovaly značnou úlevu od obtíží ve srovnání s těmi ženami, které dostávaly placebo. Pacientky dostávaly buď 40 mg isoflavonů (z extraktu červeného jetele), nebo placebo; jejich klimakterické obtíže byly hodnoceny před tříměsíčním obdobím léčby a po jeho skončení. U pacientek, které užívaly extrakt z červeného jetele, byly klimakterické obtíže značně menší a zároveň došlo ke zlepšení kvality jejich života.
Během studie měly ženy popsat také svůj celkový zdravotní stav. 84 % žen uvedlo, že cítily jasné zlepšení celkového pocitu zdraví díky omezení klimakterických obtíží, pouze 16 % žen nezaznamenalo žádnou změnu těchto příznaků.
Snad nejzajímavějším se jeví zjištění, že 86 % pacientek, které dříve užívaly HRT, bylo spokojeno s novou léčbou isoflavony z červeného jetele.
Při užívání isoflavonů se také zřetelně zlepšuje profil lipidů. Hladina LDL-cholesterolu klesá o 30 až 40 %. Hladina HDL- -cholesterolu se zvyšuje asi o 15 %. Vysoká hladina LDL-cholesterolu je známým rizikovým faktorem pro vznik a rozvoj aterosklerózy. Proto dlouhodobé užívání isoflavonu má antiaterosklerotický účinek.
Poznámka:
Statut přípravku: doplněk stravy schválený hl. hyg. MZ ČR.
Úhrada z prostředků veřejného zdravotního pojištění: není hrazen.
Profil přípravku zpracován kolektivem autorů vedeným profesorem MUDr. Janem Švihovcem, DrSc., s využitím odborné literatury.