4.11.2002
Diskuse na téma spotřeba mléka a mléčných výrobků patří mezi mediální evergreeny. Spektrum názorů je široké, od zatvrzelých odpůrců až po nadšené milovníky. Je však prokázáno, že mléko a mléčné výrobky hrají nezastupitelnou roli ve výživě člověka, včetně předcházení některým chorobám.
Například osteoporóza - její prevencí je právě celoživotní dostatečný přívod vápníku, který je základním kamenem kvalitně utvořené kostní hmoty, či problematika gastrointestinálního traktu (ovlivnění peristaltiky, trávicích procesů i prevence zhoubných nádorů apod.).
Kysané výrobky mají příznivý vliv na zažívací funkce trávicího ústrojí a některé z nich obsahují mikroorganismy schopné osidlovat tlusté střevo a zabránit pomnožování hnilobných bakterií. Všechny kysané výrobky obsahují živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do mléka, aby biochemicky změnily jeho vlastnosti a docílily chuti a vůně typické pro jednotlivé výrobky.
Většina nejznámnějších kysaných výrobků pochází z východu (Turecko, Bulharsko, Kavkaz), kde právě požívání kysaných výrobků byla přisuzována dlouhověkost tamějších obyvatel.
V dnešním moderním světě vzrostl význam zejména některých skupin mikroorganismů, které mají prokázanou schopnost osídlení střevního traktu. Tato tzv. probiotika se prodávají v některých případech jako potravní doplňky.
V současné době je konzumace mléka a mléčných výrobků vnímána jako součást zdravého životního stylu. Proto se i sem přidávají některé látky, které mají další pozitivní účinky na organismus a pomáhají udržovat potřebnou energetickou hodnotu potravy, jako jsou např. karnitin, inulin či koenzym Q10.