Společnost Boehringer Ingelheim se na základě stanoviska FDA rozhodla ukončit vývoj flibanserinu 15. 6. 2018 AKCE JIŽ PROBĚHLA

Společnost Boehringer Ingelheim oznámila v polovině října 2010 své rozhodnutí ukončit na podkladě stanoviska americké lékové agentury FDA vývoj flibanserinu, přípravku určeného k léčbě poruchy sexuální apetence žen (Hypoactive Sexual Desire Disorder, HSDD). Společnost Boehringer Ingelheim je i nadále přesvědčena o přínosu flibanserinu pro pacientky s touto poruchou, kterou trpí mnoho žen, především v premenopauze. Dokončí proto ještě dvě ze svých rozpracovaných klinických studií, které pokročily nejdále.

„Vzhledem k pokročilému stádiu vývoje léčiva to pro nás nebylo lehké rozhodnutí,“ prohlásil profesor Andreas Barner, předseda výkonné rady odpovědný za korporátní radu divize farmaceutického výzkumu, rozvoje a medicíny. „Jsme i nadále přesvědčeni o pozitivním přínosu flibanserinu, který převažuje nad možnými riziky, pro pacientky s HSDD.“ Vyjádření regulačních úřadů, složitost a rozsah dalších otázek nutných k řešení za účelem získání schválení flibanserinu přiměla společnost Boehringer Ingelheim k rozhodnutí zaměřit se na jiné projekty. K rozhodnutí dospěla v rámci pravidelné revize svých projektů a související aktualizace firemních priorit.

Žádost o registraci flibanserinu, jako nového přípravku určeného k léčbě premenopauzálních pacientek s HSDD, projednávala na letošním červnovém zasedání ve Washingtonu poradní komise pro zdravotně reprodukční léky amerického Úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA). Komise doporučila FDA, aby si vyžádal doplňující údaje k dalšímu doložení účinnosti a bezpečnosti flibanserinu. FDA na základě doporučení poradní komise přijatých na červnovém zasedání vydal koncem srpna stanovisko k žádosti, v kterém hodnotí poměr mezi přínosem a potenciálními nežádoucími účinky flibasterinu, ke kterým patří např. porucha vědomí či porucha nálady.

FDA měla k dispozici např. placebem kontrolovanou studii z roku 2009, do které bylo zařazeno 1378 premenopauzálmích žen s HSDD. V této studii po 24 týdnech podávání flibanserinu frekvence uspokojivých sexuálních styků významně stoupla, u ženy léčených flibanserinem také (oproti placebu) vzrostla sexuální apetence (hodnocená na základě indexu FSFI - Female Sexual Function Index). 15% žen ukončilo předčasně léčbu pro nežádoucí účinky jako je točení hlavy či únava.

Společnost Boehringer Ingelheim je hrdá, že mohla přispět k získání lepšího povědomí o HSDD v podobě významných investic do výzkumu, vývoje a vzdělávacích programů. Dokončí proto ještě dvě ze svých rozpracovaných klinických studií, které pokročily nejdále, aby rozšířila znalosti vědců i pacientek s HSDD.

„Nadále je nutné prohlubovat znalosti o HSDD a možnostech její léčby. Doufáme, že vědci i lékaři použijí poznatky získané výzkumem, v jehož rámci se společnost Boehringer Ingelheim snažila nalézt řešení pro pacientky, které trpí touto poruchou,“ řekl Michael Sand, ředitel klinického výzkumu a globální strategický vedoucí vývoje flibanserinu ze společnosti Boehringer Ingelheim.

Vzhledem k širokému terapeutickému rozpětí současných hlavních projektů společnosti Boehringer Ingelheim se firma soustředí na jiné oblasti, např. prevenci cévních mozkových příhod, oblast diabetologie a onkologie.

----

Hitt E. FDA advisory comittee votes against flibanserin for hypoactive sexual disorder. http://www.medscape.com/viewarticle/72389.

TZ společnosti Boehringer Ingelheim, 14.10.2010.

Další informace: www.boehringer-ingelheim.com,
www.twitter.com/boehringer
.

EDUKAFARM

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Odborník ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, je osobou oprávněnou předepisovat nebo vydávat léčivé přípravky či zdravotnické prostředky nebo osobou oprávněnou poskytovat zdravotní péči.

Pokud osoba, která odborníkem není, vstoupí na tyto webové stránky určené odborníkům, riskuje tím nesprávné porozumění obsahu těchto stránek a z toho plynoucí rizika (např. neindikované použití léku apod.).

Pro pokračování do odborné sekce je potřeba souhlasit s podmínkami.