Meteo (Alfa-galaktosidasum): profil doplňku stravy

Meteo (Alfa-galaktosidasum): profil doplňku stravy Jako meteorismus označujeme nadměrné hromadění plynů ve střevech. Plyny (oxid uhličitý, dusík, sirovodík, metan) jsou ve střevech přítomny i fyziologicky. Jejich značnou část tvoří produkty intraluminálního procesu trávení. Většina objemu plynů se za normálních okolností vstřebá. Při vystupňovaných kvasných pochodech se množství vznikajícího oxidu uhličitého vstřebat nestačí. Meteorismus může být součástí syndromu dráždivého tračníku, ale často se vyskytuje samostatně. K jeho vzniku přispívají některé potraviny, obsahující složky, jež jsou za normálních okolností štěpitelné na jednoduché vstřebatelné cukry (např. fazole, čočka, zelí). Při nedostatku enzymu alfa-galaktosidázy v tenkém střevě se nerozštěpené fragmenty těchto potravin dostávají do tlustého střeva, kde jsou fermentovány bakteriemi za vzniku velkého objemu plynu, který se nestačí vstřebat, vznikají bolesti břicha a přelévání střevního obsahu. Dodání chybějící alfa-galaktosidázy vytváří předpoklady pro odstranění těchto obtíží. Alfa-galaktosidáza je obsažena v doplňku stravy Meteo.
Charakteristika

Alfa-galaktosidáza, enzym obsažený v přípravku Meteo, je enzym, který přirozeným způsobem metabolizuje problémové složky potravin, čímž zabraňuje meteorismu. Alfa-galaktosidáza patří mezi transglykosidázy, zodpovědné za štěpení oligosacharidů. Tyto enzymy přenášejí glykosidicky vázaný zbytek glycidů na vhodnou molekulu s hydroxylovou skupinou, například glukózu. Externí dodání alfa-glykosidázy působí jako prevence gastrointestinální intolerance oligosacharidů tím, že podporuje štěpení určitých glycidů dříve než se tyto substráty dostanou do tlustého střeva. Účinnost perorálně dodávané alfa-galaktosidázy u pacientů s nedostatečnou aktivitou tohoto enzymu, která způsobuje bakteriální fermentaci oligosacharidů, meteorismus a bolesti břicha, byla prokázána v řadě studií.

Použití

Přípravek se užívá při nadýmání a bolestech břicha, způsobených nedokonalým trávením zeleniny a cereálií.

Kontraindikace, nežádoucí účinky

Přípravek není vhodný pro děti do tří let věku, podávání přípravku dětem do 12 let je třeba konzultovat s lékařem. Přípravek není vhodný při přecitlivělosti na některou z jeho komponent a pro pacienty s trávicími obtížemi vyvolanými laktózou nebo lepkem. Nežádoucí účinky přípravku nebyly zaznamenány.

Dávkování a způsob podání

Přípravek je k dispozici v balení po 60 tabletách. Dávkování je závislé na množství potravy, při normálním obědě obvykle postačí užít 2 - 3 tablety v průběhu jídla, ihned po prvním soustu potravy.

Literatura
Grossman, DA (ed.). The functional gastrointestinal disorders. Diagnosis, pathophysiology, and treatment. Boston: Little, Brown and company, 1994.
Ramkumar D, Rao SS. Efficacy and safety of traditional medical therapies for chronic constipation: systematic review. Am J Gastroenterol 2005;100:936-971.
Krammer HJ, Schlieger F, Harder H, et al. Probiotics as therapeutic agents in irritable bowel syndrome. Z Gastroenterol 2005;43:467-471.
Saxelin M, Tynkkynen S, Mattila-Sandhol T, et al. Probiotic and other functional microbes: from markets to mechanisms. Curr Opin Biotechnol 2005;16:204-211.
Ganiats TG, Norcross WA, Halverson AL, et al. Does beano prevent gass? A double-blind crossover study of oral alpha-galactosidase to treat dietary oligosaccharide intolerance. J Fam Pract 1994;39:331-445.

Poznámka:
Statut přípravku: doplněk stravy schválený hl. hyg. MZ ČR.
Úhrada z prostředků veřejného zdravotního pojištění: není hrazen.
EDUKAFARM

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Odborník ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, je osobou oprávněnou předepisovat nebo vydávat léčivé přípravky či zdravotnické prostředky nebo osobou oprávněnou poskytovat zdravotní péči.

Pokud osoba, která odborníkem není, vstoupí na tyto webové stránky určené odborníkům, riskuje tím nesprávné porozumění obsahu těchto stránek a z toho plynoucí rizika (např. neindikované použití léku apod.).

Pro pokračování do odborné sekce je potřeba souhlasit s podmínkami.