Význam diabetes mellitus a porušené glukózové tolerancev posledních desetiletích vzrůstá. Hlavním důvodem je trvale stoupající prevalence diabetu a závažnost chronických komplikací tohoto onemocnění. Významné jsou nejen kardiovaskulární komplikace, které jsou u diabetiků příčinou téměř 75 % celkové mortality, ale i komplikace další, například diabetická neuropatie. Porucha metabolismu glukózy je provázána s patologickými odchylkami metabolismu lipidů. Tuto souvislost zahrnuje koncepce metabolického syndromu, který byl původně definován jako inzulinorezistence a hyperinzulinismus, porucha glukózové tolerance či diabetes mellitus 2. typu, zvýšené lipoproteinyo velmi nízké hustotě (VLDL), snížený HDL-cholesterol, hypertenze; jednotícím prvkem bylo kardiovaskulární riziko. Dnes je pojetí tohoto syndromu širší, nicméně souvislost mezi poruchou glycidového a lipidového metabolismu zůstává nezpochybněna.
Cílem terapie diabetu je především zabránit rozvoji akutních komplikací a vzniku komplikací chronických. Základním předpokladem dosažení tohoto cíle je normalizace hodnot glykémie a vyrovnání všech dalších odchylek metabolismu, především diabetické dyslipidémie. V mnoha klinických studiích se ukázalo, že existuje souvislost mezi metabolickou kontrolou diabetu a snížením rizika rozvoje diabetických komplikací. Důležité je začít s péčí již u osob s porušenou glukózovou tolerancí, které dosud nemají příznaky plně rozvinutého diabetu. V současnosti je léčba diabetu pojímána jako soubor dietních a léčebných opatření, která musejí být individualizována. Vedle klasických léčiv určených k terapii diabetu 1. a 2. typu se věnuje pozornost i dalším látkám, jež mohou ovlivnit metabolické odchylky spojené s porušenou glukózovou tolerancí a bránit rozvoji komplikací diabetu. Mezi látky s prospěšným vlivem na glycidový a lipidový metabolismus, resp. s ochranným vlivem na tkáně ohrožené diabetickými komplikacemi patří například kyselina á-lipoová, extrakt ze skořice (Cinnamomum cassia) a chrom.Tyto komponenty jsou obsaženy v přípravku Dialevel (Walmark).
Charakteristika
Přípravek Dialevel je určen k regulaci glykémie, lipémie a k zabránění vzniku neuropatických komplikací u diabetiků a osob s porušenou glukózovou tolerancí. Obsahuje kyselinu alfa-lipoovou (thioktovou), extrakt ze skořice a organicky vázaný chrom. Kyselina alfa-lipoová je koenzym, který je pro fyziologickou funkci organismu nezbytný. Zúčastňuje se celé řady biochemických reakcí. Je silným antioxidantem (především inhibitorem peroxidace lipidů a reaktivních kyslíkových radikálů). Svým vlivem na tkáně jimž poskytuje ocharanu před oxidativním stresem typickým pro diabetes, přispívá k zabránění rozvoje komplikací diabetu, především vzniku diabetické neuropatie – komplikace, v jejíž patogenezi hraje oxidativní stres významnou roli. Další složka přípravku, extrakt ze skořice (Cinnamomum cassia), pomáhá snižovat inzulinovou rezistenci – podporuje vstup glukózy do buněk a syntézu glykogenu, zvyšuje fosforylaci inzulinového receptoru a podporuje spuštění inzulinové kaskády. Podporuje proto udržení glykémie bez nežádoucích výkyvů a zároveň (vzhledem k úloze, kterou hraje inzulin i v metabolismu lipidů) příznivě ovlivňuje koncentraci cholesterolu a tri-glyceridů v krvi. Chrom pomáhá zlepšit kontrolu glykémie i lipémie, zvyšuje účinnost standardních antidiabetických léčiv u diabetu 1. i 2. typ, a tím umožňuje snížit dávky těchto léčiv. Má i antioxidační účinky a chrání tkáně před poškozením. Chrom je v běžné stravě obsažen v nedostatečném množství, a proto je, zvláště u osob s poruchou glukózové tolerance a u diabetiků, nutná jeho suplementace. Navíc se v některých studiích ukázalo, že hladina chromu je často u diabetiků snížená.
Přípravek Dialevel díky svému složení přispívá ke zlepšení glycidového i lipidového metabolismu, u osob s hyperglykémií výrazně snižuje hladinu glukózy a přispívá k ochraně před vznikem komplikací diabetu, především diabetické neuropatie. Účinky jednotlivých složek přípravku se vzájemně doplňují a potencují, například zlepšení kompenzace diabetu extraktem ze skořice zesiluje příznivý vliv kyseliny á-lipoové na zmírnění diabetické neuropatie; zvýšení sekrece inzulinu v důsledku suplementace chromu přispívá ke zlepšení kompenzace diabetu i souvisejících poruch v lipidové oblasti.
Klinické studie
Vliv složek přípravku Dialevel na glycidový a lipidový metabolismus a ochranu před rozvojem neuropatie u diabetiků byl prokázán v řadě studií. Účinnost kyseliny alfa-lipoové byla zkoumána například ve studii, do které byli zařazeni pacienti trpící diabetickou neuropatií 2. stupně. Tito pacienti užívali kyselinu alfa-lipoovou po dobu 3 měsíců. Na konci sledovaného období došlo u téměř 76,9 % pacientů k regresi závažnosti neuropatie o jeden stupeň (ze symptomatické k asymptomatické), a u 19,2 % pacientů vymizely známky neuropatie zcela.(1) V jiné, kontrolované, randomizované studii(2) byla pacientům s diabetem 1. typu s neuropatií podávána po dobu 60 dnů kyselina alfa-lipoová. Závažnost neuropatie se v léčené skupině signifikantně snížila (zatímco v kontrolní skupině se neuropatie zhoršila). V další studii3 byl tento účinek kyseliny alfa-lipoové u pacientů s diabetickou neuropatií potvrzen; tyto studie dokumentovaly i mechanismy ochranného působení této látky – inhibici peroxidace lipidů, ochranu neuronů před oxidativním stresem a ischémií. Studie k této tématice byly shrnuty v metaanalýze, která potvrdila účinnost kyseliny alfa-lipoové u pacientů s diabetickou neuropatií na vysokém stupni průkaznosti4 (třída 1a – důkazy z metaanalýz randomizovaných kontrolovaných studií). Účinek extraktu ze skořice na glukózový a lipidový metabolismus byl předmětem randomizované, placebem kontrolované studie, do níž byli zařazeni pacienti s diabetem 2. typu, kterým byl podáván po dobu 40 dní skořicový extrakt nebo placebo.(5) Podávání skořice vedlo k signifikantnímu poklesu glykémie (o 18–29 %), sérové koncentrace triglyceridů (o 23–30 %), celkového cholesterolu (o 12–26 %) a LDL-cholesterolu (o 7–27 %). Autoři konstatují, že zařazení skořice do diety diabetiků 2. typu vede ke snížení glykémie a kardiovaskulárních rizikových faktorů. Několik studií také zkoumalo úlohu chromu (v anorganické podobě, např. chloridu chromitého, či organicky vázaného) u pacientů s diabetem. Například jedna ze studií(6) se zabývala vlivem suplementace chromu na oxidativní stres u diabetiků a ukázala, že šestiměsíční podávání chromu vedlo ve skupině diabetiků s výraznou hyperglykémií ke snížení známek oxidativního stresu. Zajímavé je, že ve skupině diabetiků byla výchozí koncentrace chromu snížena (na rozdíl od kontrolní skupiny euglykemických osob). Jiné studie se zabývaly vlivem chromu na metabolické parametry u diabetiků 2. typu. Například jedna z těchto studií7 ukázala, že suplementace chromu vede ke snížení glykémie a triglyceridémie a zvýšení podílu HDLcholesterolu. Navíc tato suplementace umožnila u diabetiků snížení intenzity antidiabetické terapie, u některých pacientů bylo možno vysadit inzulin.
Indikace
Přípravek Dialevel pomáhá regulovat glykémii v krvi u diabetiků a osob s porušenou glukózovou tolerancí; je vhodný při bolestech, pocitu neklidu a mravenčení v nohou jako příznacích komplikací diabetu, pomáhá zlepšit využití glukózy u sportovců – diabetiků, dále je vhodný k úpravě metabolické rovnováhy při redukční dietě, pomáhá chránit nervový systém. Přípravek je vhodný jako doplněk stravy před nasazením farmakoterapie u pacientů s hraniční či mírně zvýšenou glykémií a pacientů s metabolickým syndromem (porucha glukózové tolerance spojená s hypertriglyceridémií, hypercholesterolémií, nižší hladinou HDL-cholesterolu, nadváhou či abdominální obezitou a hypertenzí), kde se předpokládá inzulinová rezistence.
Nežádoucí účinky, kontraindikace
Přípravek nemá závažnější nežádoucí účinky, výjimečně se mohou vyskytnout dyspeptické obtíže mírného stupně. Kromě přecitlivělosti na některou ze složek přípravku nejsou známy kontraindikace podání přípravku.
Dávkování a způsob podání
Přípravek Dialevel je k dispozici v balení po 30 tabletách. Každá tableta obsahuje 200 mg kyseliny á-lipoové, 55,6 mg extraktu ze skořice (18:1) a 60 mg chromu. Dávkování: 1–2 tablety denně, zapít dostatečným množstvím vody.
Literatura
1. Negrisanu G, Rosu M, Bolte B, et al. Effects of 3-month treatment with the antioxidant alpha-lipoic acid in diabetic peripheral neuropathy. Rom J Intern Med 1999;37:297–306.
2.Tankova T, Koev D, Dakovska L. Alpha-lipoic acid in the treatment of autonomic diabetic neuropathy. Rom J Intern Med 2004;42:457–464.
3. Haak E, Usadel KH, Kusterer K, et al. Effects of alpha-lipoic acid on microcirculation in patients with peripheral diabetic neuropathy. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2000;108:168–174.
4. Ziegler D. Thioctic acid for patients with symptomatic diabetic polyneuropathy: a critical review. Treat Endocrinol 2004;3:173–189.
5. Khan A, Safdar M, Khan MMA, et al. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care 2003;26:3215–3218.
6. Cheng HH, Lai MH, Hou WC, et al. Antioxidant effects of chromium supplementation with type 2 diabetes mellitus an euglycemic subjects. J Agric Food Chem 2004;52:1385–1389.
7. Bahijiri SM, Mira SA, Mufti AM, et al.The effects of inorganic chromium an breweręs yeast supplementation on glucose tolerance, serum lipids and drug dosage in individuals with type 2 diabetes. Saudi Med J 2000;21:831–837.