Vliv zeleného a černého čaje na riziko vzniku ICHS

Vliv zeleného a černého čaje na riziko vzniku ICHS Již řadu let je zkoumána souvislost mezi příjmem látek obsažených v potravě a zvyšováním či snižováním rizika vzniku závažných onemocnění. Předmětem výzkumů byl i vliv pití čaje na výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky těchto studií dosud nebyly vždy jednoznačné. Nejnovější příspěvek k tomuto tématu představuje metaanalýza klinických studií, kterou v lednu 2011 v časopise American Journal of Clinical Nutrition uveřejnili autoři z lékařské fakulty v Nanjingu. Zajímal je vztah mezi pitím čaje a výskytem ischemické choroby srdeční.

Při ischemické chorobě srdeční (ICHS) dochází následkem tvorby aterosklerotických plátů k zužování koronárních tepen a zvyšuje se riziko vzniku infarktu myokardu. Proto je velmi důležité hledat faktory, které snižují riziko aterosklerozy a ischemické choroby srdeční. Čínští autoři si ve své metaanalýze položili otázku, nakolik k této ochraně srdce může přispět pití čaje. Do analýzy bylo zařazeno 18 studií, provedené v mezi roky 1966 a 2009, v kterých byla zkoumána role čaje v ochraně srdce před vznikem ischemické choroby srdeční. Ve studiích byl zkoumán vliv jak černého, tak zeleného čaje.

Autoři uvádějí, že u zeleného čaje ukázala metaanalýza významnou souvislost mezi příjmem tohoto nápoje a snižováním rizika vzniku ischemické choroby srdeční s tím, že zvýšení příjmu zeleného čaje o jeden šálek denně snižovalo riziko vzniku ischemické choroby v průměru o 10 procent. Pokud jde o černý čaj, analýza neprokázala významnou souvislost mezi pitím tohoto nápoje a ovlivněním rizika vzniku ischemické choroby srdeční.

Autoři metaanalýzy vysvětlují ochranné působení zeleného čaje obsahem katechinů. Tyto látky chrání cévy před destruktivním vlivem oxidačního stresu, potlačují zánětlivé postižení cév, zlepšují lipidový profil a tím i snižují riziko vzniku aterosklerotických změn v cévách a vzniku trombů, které mohou způsobit infarkt myokardu. Výhody zeleného čaje před černým autoři vysvětlují vlivem procesu fermentace čajových lístků při přípravě černého čaje. Fermentace mění obsah katechinů, což má podle autorů vliv i na účinky připraveného nápoje.

Autoři uvádějí, že závěry jejich analýzy mohou mít z řady důvodů omezenou platnost, například proto, že zařazené studie nepokrývaly celosvětovou populaci, pocházely jen z některých částí světa. Doporučují proto, aby byly uspořádány další, rozsáhlé studie s touto tématikou.

---

Wang ZM, Zhou B, Wang YS, et al. Black and green tea consumption and the risk of coronary artery disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 2011;93:506-15

EDUKAFARM

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Odborník ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, je osobou oprávněnou předepisovat nebo vydávat léčivé přípravky či zdravotnické prostředky nebo osobou oprávněnou poskytovat zdravotní péči.

Pokud osoba, která odborníkem není, vstoupí na tyto webové stránky určené odborníkům, riskuje tím nesprávné porozumění obsahu těchto stránek a z toho plynoucí rizika (např. neindikované použití léku apod.).

Pro pokračování do odborné sekce je potřeba souhlasit s podmínkami.