Profil doplňku stravy s obsahem probiotických bakterií a prebiotika (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, inulinum).
Úvod
Střevní mikroflóra představuje obrovský a velmi dynamický ekosystém, který obsahuje téměř desetkrát více bakterií než je počet všech buněk v celém lidském těle. Bakteriální flóra představuje asi 1–2 kg střevního obsahu a je tvořena asi 400–500 bakteriálními druhy. Prokazatelně příznivé účinky na lidské zdraví mají zejména různé kmeny laktobacilů, bifidobakterií, streptokoků a nepatogenní kmeny escherichií a.j.
V posledních letech se potvrdilo, že bakteriální střevní flóra má velmi důležité účinky na trávící pochody, stimulaci imunitního systému, udržení střevní bariérové funkce a výživu sliznice trávící trubice. Přirozený vývoj a adaptace člověka na vnější prostředí vytvořili mezi bakteriemi a člověkem velmi užitečné pevné vztahy, bez kterých se lidské tělo obejde jen problematicky.
Výrazné změny složení a způsobu úpravy stravy i životního stylu v poslední době mají nepochybný dopad i na oblast trávicího ústrojí člověka. Podle některých odhadů je množství bakterií, které přicházejí v dnešní době do trávicího ústrojí v potravě, několikatisíckrát nižší než v prehistorickém období. Další příčinou poklesu množství přirozené střevní flóry již v časném období vývoje jsou zvýšená hygienická opatření při přípravě stravy pro novorozence a kojence či podávání širokospektrálních antibiotik.
Nedostatečné osídlení fyziologickou flórou umožňuje snadnější osídlení patogenními mikroorganismy. Vzhledem k tomu, že nepatogenní bakterie, fyziologicky ve střevě přítomné, se podílejí na trávení substrátů, může následkem jejich nedostatku dojít k poruchám trávicí funkce a vzniku řady patologických stavů.
Charakteristika
Přípravek Probian obsahuje lyofilizované živé bakterie Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum. Řada přípravků pro děti a kojence je dále obohacena kulturou Bifidobacterium infantis, která je nejvíce zastoupena právě u kojených dětí.
Laktobacily a bifidobakterie jsou součástí fyziologické střevní flóry, důležité pro adekvátní průběh trávení. Zabraňují vzniku a prohlubování střevní dysmikrobie několika mechanismy. Jedním z nich je produkce antimikrobiálních metabolitů, snižujících počet patogenních bakterií. Přeměňují laktózu a jiné sacharidy na kyselinu mléčnou, která brání růstu patogenních a hnilobných mikrobů. Produkují specifická antibiotika, například acidophillin. Adhezí k epiteliím střeva blokují adhezi patogenních bakterií. Laktobacily také produkují některé vitaminy a trávicí enzymy, hydrolyzují laktózu a podporují střevní peristaltiku.
Významné je působení bakterií jako stimulátorů imunitního systému. Střevní trakt je orgánem, ve kterém dochází k nejintenzivnějšímu kontaktu lidského těla s vnějšími faktory. Jeho vnitřní plocha zabírá přibližně 300 m2 a z toho důvodu je jedním z nejdůležitějších imunitních orgánů. Rekolonizace střevního traktu probiotickými bakteriemi vede ke zvýšení produkce imunoglobulinů, aktivity makrofágů, počtu lymfocytů a NK-buněk.
Další složkou přípravku je inulin. Je to nerozpustný fruktooligosacharid, který usnadňuje usazení a život probiotických bakterií. Řadí se do skupiny pomocných, tzv. prebiotických látek – prebiotik.
Klinické zkušenosti
Účinnost podávání kmenů Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus byla hodnocena v řadě studií. Podávání laktobacilů vedlo ke snížení výskytu potenciálních patogenů ve střevě, k úpravě průjmu, ke zkrácení doby uzdravení u pacientů s akutní gastroenteritidou a významně přispělo k rychlejší úpravě průjmů u dětí léčených antibiotiky pro jiné onemocnění. V další studii mělo podávání laktobacilů za následek zmírnění bolestí břicha u nemocných nesnášejících laktózu a pacientů s biliární dyspepsií, u kterých zároveň ustoupilo nadýmání, u pacientů s dysmikrobií po užívání širokospektrých antibiotik ustupovala bolest břicha, tlak v epigastriu a flatulence, upravila se i stolice, stejně tak jako u pacientů s postradiační kolitidou. V další studii byly laktobacily podávány nemocným s dyspepsiemi různého původu. Nejvýraznější účinek byl zaznamenán u osob s dysmikrobií po antibioticích, u maldigescí a u postradiačních enterokolitid. V jiné klinické studii vedlo podávání laktobacilů u pacientů s laktózovou intolerancí ke zlepšení tolerance glukózy.
Použití
Problémy zažívacího traktu způsobené narušením přirozené mikroflóry: léčba a prevence průjmových onemocnění, funkční zácpa, hnilobné a kvasné procesy v tlustém střevě, například po léčbě antibiotiky, při déletrvající nevhodné skladbě stravy nebo v důsledku napadení jinými patogenními bakteriemi (infekční/cestovatelské průjmy), syndrom dráždivého tračníku.
Kontraindikace, nežádoucí účinky, interakce
Nežádoucí účinky nejsou známy. Konkrétní případy interakcí dosud nebyly popsány.
Obsah účinných složek
Probian: probiotický komplex Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum – 1010 životaschopných bakterií, inulin 250 mg.
Probian Děti: probiotický komplex Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis – 5 x 109 životaschopných bakterií, inulin 237 mg, kolostrum 13 mg.
Probian Mimi: probiotický komplex Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis – 3 x 109 životaschopných bakterií, inulin 150 mg.
Balení
Probian 30/60 tobolek, Probian Děti 30/60 žvýkacích tablet, Probian Mimi 15 sáčků
Dávkování a způsob podání
Dospělí 1 tobolka Probian 1–2 krát denně, nejlépe při jídle, zapít tekutinou.
Děti (od 3 let) 1 žvýkací tableta Probian Děti 1–2 krát denně, nejlépe při jídle.
Kojenci (od 4 měsíců) 1 sáček Probian Mimi denně rozmíchat ve sklenici vody, výživy nebo vmíchat přímo do jídla.
Aby se mohl vliv podávaných probiotik projevit naplno, měla by být jejich konzumace pravidelná, dlouhodobá a v doporučených dávkách.