Studie uveřejněná v Journal of American Medical Association (2003;290:1721-1728) se zabývala právě tímto problémem. Její autoři si kladli za cíl zjitit vliv délky kojení, suplementace stravy a zavedení potravin obsahujících gluten na riziko vzniku protilátek proti Langerhansovým ostrůvkům. Do prospektivní studie BABYDIAB bylo zařazeno 1610 novorozenců, jejichž alespoň jeden rodič měl diabetes 1.typu. Dětem byly odebírány vzorky krve při narození, ve věku 9 měsíců, dále ve 2, 5 a 8 letech. Hlavním sledovaným kritériem byla přítomnost protilátek proti Langerhansovým ostrůvkům ve dvou časově následujících krevních vzorích.
Výsledky ukázaly, že ve věku 5 let se vyskytovaly protilátky proti ostrůvkům u 5,8 % dětí. Zařazení potravin obsahujících gluten do jídelníčku před 3.měsícem věku dítěte však bylo spojeno se signifikantně zvýšeným výskytem vzniku protilátek proti Langerhansovým ostrůvkům. Všechny postižené děti měly rizikový genotyp (DRB1*03/04,DQB1*0302). U dětí, které dostaly stravu obsahující gluten poprvé po 6. měsíci věku, se riziko vzniku protilátek neprojevilo. Studie ukázala, že zavedení potravin s obsahem glutenu před 3.měsícem věku zvyšuje pětinásobně riziko vzniku diabetu 1.typu. U dětí, které byly do tohoto věku plně kojeny, se protilátky neobjevily. U dětí s rizikovým genotypem by neměly být podle autorů studie zavedeny do jídelníčku potraviny na bázi obilovin obsahujících gluten před 3. rokem věku.