11.1.2006
Obezita patří v moderním světě k nejčastějším civilizačním chorobám. Je definována jako patologické zvýšení tělesné hmotnosti způsobené nadměrným hromaděním energetických zásob v těle ve formě tuků, tedy pozitivní energetickou bilancí - převahou příjmu energie nad jejím výdejem. V průmyslově vyspělých zemích se dramaticky změnil způsob stravování - objevily se vysokoenergetické snacky, fritovaná obalovaná jídla, bagety. Současně se změnou stravování se snížila i průměrná pohybová aktivita, navíc se přidal všudypřítomný stres. Následky se rychle dostavily - prudce vzrostl výskyt obezity.
Míru obezity hodnotíme na základě indexu tělesné hmotnosti (body mass index - BMI). Normální hmotnost je v rozmezí 18-24,9, při vyšších hodnotách jde o nadváhu (BMI 25-29,9), obezitu I. stupně (BMI 30-34,9), II. stupně (BMI 35-39,9) a III. stupně (BMI nad 40). Léčba obezity II. a III. stupně by měla být vždy vedena lékařem obezitologem a zkušenou dietní sestrou. Na léčbě nadváhy a obezity I. stupně by se mohli účinně podílet i praktičtí lékaři a lékárníci.Vzhledem k tomu, že v lékárnách a v ordinacích praktických lékařů není dostatek času na poučení pacienta o vhodném stravování a sestavování jídelníčku, je nutné přistoupit k jiné metodě: užívat dietetika - vlákninu, fytofarmaka a popřípadě anorektika.
Dietetika můžeme použít buď jako výhradní stravu bez kombinace s jídlem, nebo jako součást dietního plánu sestaveného z kuchyňského jídla a nahradit tak 1 - 2 jídla denně. Dieta by měla obsahovat co nejvíce vlákniny a bílkoviny, co nejméně sacharidů a živočišných tuků, doporučené denní dávky vitaminů, minerálů a stopových prvků, co nejvíce chuťových variant (např. řada Guareta - tyčka, polévka, pudink, omeleta), aby režim imitoval běžné stravování. Dietetika je lépe ředit do vody než do mléka (ušetříme 100 kcal na 1 porci).
V rámci redukčních režimů vždy používáme před každým jídlem vlákninu. Vhodný typ rozpustné vlákniny omezí pocit hladu zvětšením objemu, zpomalením evakuace žaludku a zpomaluje a snižuje absorpci glukózy a tuků. Nejčastěji používáme rozpustnou vlákninu glukomanan a galaktomanan (Guareta Slim linea prášek, Guareta Super slim, Guareta Easy slim, Guareta Office slim). Důležité je pravidelné dávkování 3x denně asi 15-30 minut před hlavními jídly a vždy je nutné vlákninu dostatečně zapít. Rozpustná vláknina je vhodným doplňkem k redukčním režimům. Lze ji používat i u dětí, v těhotenství a při kojení, protože je bezpečná. Nežádoucí účinky jsou vzácné a týkají se trávicího ústrojí - vláknina může způsobovat plynatost či průjem. Vláknina omezuje pocit hladu, nikoliv chutě. Nabízí se rovněž využití orlistatu (Xenical) působícího jako inhibitor střevní lipázy.
Anorektika, např. fentermin (Adipex ret.) či sibutramin (Meridia, Lindaxa) je nutné používat s rozmyslem - jako pomůcku usnadňující redukční režim, nikoliv jako nástroj hubnutí. Před preskripcí anorektik je nutné natočit EKG, změřit TK a provést základní biochemické vyšetření krve.
Další možností je použití fytofarmak, která pomáhají zvýšit účinnost redukčních režimů. Příkladem mohou být přípravky XL to S či 4.3.2.1 shape up.
XL to S obsahuje 5 rostlinných extraktů: pomeranč obsahuje synefrin, aktivující termogenezi, grep obsahuje enzymy podporující degradaci lipidů, zelený čaj obsahuje kofein, který odstraňuje únavu a blokuje enzym fosfodiesterázu, důležitý při tvorbě triglyceridů; artyčok zvyšuje sekreci žluči a odstraňuje nadýmání, petržel má diuretický účinek, odstraňuje otoky způsobené retencí vody. V rámci klinického testování přípravku proběhla na univerzitě v Turíně randomizovaná, placebem kontrolovaná studie trvající 4 týdny (n = 85). U obézních pacientů užívajících přípravek XL to S došlo k úbytku hmotnosti v průměru o 4 kg vyššímu než ve skupině placeba, a to při dodržování stejného redukčního režimu v obou skupinách.
4.3.2.1 shape up obsahuje 10 rostliných extraktů: již výše zmíněné extrakty z pomeranče (synefrin) a zeleného čaje (kofein); čaj Yunnan snižuje vstřebávání tuků, guarana a cola působí stimulačně. Další extrakty podporují detoxikaci organismu: čekanka a celer mají diuretický účinek, působí proti otokům, čekanka, fenykl a máta odstraňují nadýmání a podporují trávení, ječmen působí projímavě.
Nedílnou součástí by měla být intervence proti vedlejším nežádoucím účinkům redukčních režimů.V této terapii mají své místo některé potravinové doplňky. Nejčastějším nežádoucím účinkem redukčních režimů je zácpa a plynatost. Předcházet jí a řešit ji můžeme za pomoci několika přípravků: Plantagen - obsahuje přírodní látku psylium (gelovitá látka, která změkčuje stolici) a laktitol (zadržuje vodu v tenkém střevě). Biolac - obsahuje laktobacilus a bifidobakterie, produkující kyselinu mléčnou. Přípravek proioticky potlačuje růst choroboplodných bakterií a tím přispívá k ochraně střevní sliznice a zvyšuje imunitu lidského organismu. Další složka - inulin - se štěpí v tlustém střevě, kde vznikají vedlejší štěpné produkty (mastné kyseliny s krátkým řetězcem), které přispívají k ochraně sliznice tlustého střeva před vznikem karcinomu; koncentrát ze švestek a fíků napomáhá peristaltice. Meteo - obsahuje enzym alfa-galaktosidázu, který napomáhá trávení zeleniny a zabraňuje meteorismu. Guareta bylinný čaj - má projímavý a močopudný účinek.
Jako komplikace obezity se často vyskytuje také hypercholesterolémie. U závažnějších forem jsou na místě statiny, mírnější formy lze ovlivnit například fytosteroly, které omezují příjem cholesterolu tím, že snižují jeho vstřebávání ve střevě a snižuje se plazmatická koncentrace LDL-cholesterolu. Fytosteroly jsou obsaženy například v přípravku Bakol, jehož druhou komponentou je vitamin E, který chrání cévní endotel před poškozením kyslíkovými radikály a omezuje tím riziko vzniku ateromového plátu.
Léčba obezity vyžaduje komplexní přístup. Je třeba kombinovat léčebné modality, čímž dosáhneme zlepšení účinku. Fytofarmaka a vlákninu můžeme použít u všech pacientů, u dietetik a anorektik je nutné zvážit vhodnost podávání vzhledem k případným dalším onemocněním (diabetes, hypertenze, psychiatrická onemocnění).
Literatura u autorky.