Odhaduje se, že méně než 5 % obézních trpí endokrinopatií. Pacientů, u nichž by vznikla obezita následkem jiného onemocnění, je minimum; naprostá většina lidí tloustne proto, že v minulosti u nich došlo (nebo stále dochází) k nerovnováze mezi množstvím energie přijaté v potravě a energií organismem spotřebované. Není žádných pochyb, že pandemie obezity je důsledkem moderního, fyzicky snadného života. Lidé přestali těžce fyzicky pracovat a současně získali de facto neomezený přístup k energeticky bohaté stravě.
Jak lze charakterizovat obezitu?
Bohužel, stále nedostatečná popularizace problému obezity vede k podceňování významu tohoto již celosvětového fenoménu. Přitom obezita je příčinou velmi závažných komplikací: aterosklerózy, infarktů, cukrovky, cévních mozkových příhod a řady dalších onemocnění.
Obezitu lze charakterizovat jako nadměrnou tělesnou hmotnost. K jejímu hodnocení se používá index tělesné hmotnosti (body mass index – BMI), což je poměr tělesné hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny tělesné výšky v metrech (BMI by neměl být vyšší než 25). Na internetu (např. prostřednictvím adresy www.samoleceni.cz) lze individuální hodnotu BMI spočítat. K výpočtu a následné orientaci lze využít také zde uvedenou tabulku č.1.
Role lékárny v boji s obezitou je nezastupitelná!
Ve výskytu obezity zaujímá Česká republika přední příčky společně například se Spojenými státy americkými. Velmi střízlivý odhad hovoří o tom, že v české populaci je 40% podíl lidí s nadváhou. Obezitologů je přitom v České republice jen několik desítek, a proto do specializované obezitologické péče lze přijmout jen skutečně závažné a komplikované případy, které vyžadují farmakoterapeutický (prostřednictvím anorektik) nebo chirurgický zákrok. Ostatní obézní, jichž je absolutní většina, patří buďto do kompetence praktického lékaře nebo spíše do oblasti samoléčení, která spadá do lékárenské péče.
Redukční dieta v lékárně – ano, či ne?
Dieta není nikdy univerzální, jak se nám snaží reklama namluvit – jiné množství potřebuje žena s výškou 160 cm a jiné množství mohutný muž. Proto by se pacient toužící po redukční dietě měl vždy obrátit na specialistu obezitologa nebo na dietní sestru, která nastaví dietu takzvaně na míru, tj. individuálně. U vyvážených a správně nastavených diet se počítá pouze s úbytkem přibližně 1 kg za týden. Úbytky vyšší jsou obvyklé jen u hladovek. Dalším nesmyslem je příslib zhubnutí u diety, která umožňuje jíst cokoliv bez omezení! I když existuje řada propracovaných „proteinových“ diet, bohužel trpí tento přístup rizikem vzniku takzvaného „jojo“ efektu, kdy po vysazení diety dojde k návratu na původní nadváhu, jelikož pacient není schopen si osvojit uměle navozené stravovací návyky. Doporučovat „proteinové“ diety v lékárně bychom tedy rozhodně neměli.
Jak má vypadat poradenství v lékárně u samoléčení obezity?
Hned na úvod je potřeba říci, co každý obézní nerad slyší: že si svojí stravovací nekázní ubližuje, a pokud pro sebe a své zdraví chce něco udělat, pak je to především dlouhodobý návyk na kaloricky vyváženou stravu (o energetické hodnotě zhruba 1.500 kcal /= cca 6000 kJ/ denně se zachováním 4-6 porcí), s přiměřeným zastoupením jednotlivých živin. Příklad takového jídelníčku uvádí tabulka č.2. K tomu lze přidat, respektive doporučit „pomocnou berličku“ v podobě fytofarmak, jež podporují spalování kalorií a odbourávání tuků. V této souvislosti se dají zmínit jako příklady dva přípravky: 4.3.2.1 (Arkopharma, Francie) a XL to S (Omega-Pharma, Francie). Oba jsou na trzích EU mimořádně úspěšné a teprve nedávno byly uvedeny i do našich lékáren. Samozřejmě, k uvedeným doporučením patří také jakákoli pravidelná pohybová aktivita. Opravdu záleží především na tom, jak si člověk dané návyky osvojí a je ochoten je trvale dodržovat. Proto nemá smysl přijímat razantní opatření, která není člověk schopen vzít dlouhodobě za svá. Nejhorší jsou extrémní redukční diety. Někdy se zdají zpočátku účinné, ale v takovém režimu většinou nelze vytrvat, a proto po jeho vysazení, jak už bylo řečeno, mnohdy pacient ještě více přibere.
PharmDr. Z.Procházka, MUDr. P.Kostiuk,CSc.,
Edukafarm, Praha
Přílohy k článku:
- Kategorie tělesné hmotnosti a míry zdravorního rizika podle BMI,
- Příklady jídelníčků při kaloricky kontrolované dietě,
- Příklady doplňků stravy, vhodných k podpoře redukčního režimu.
Tab. 1. Kategorie tělesné hmotnosti a míry zdravotního rizika podle indexu tělesné hmotnosti (BMI).
BMI | kategorie | rizika |
18,5 - 24,9 | norma | minimální |
25,0 - 29,9 | nadváha | nízká až lehce vyšší |
30,0 - 34,9 | 1. stupeň | zvýšená |
35,0 - 39,9 | 2. stupeň | vysoká |
> 40,0 | 3. stupeň | velmi vysoká |
Tab. 2. Příklady jídelníčků při kaloricky kontrolované dietě
(přibližně 6000 kJ/den)
Úvod: Při kontrolované dietě určené k redukci nadváhy by se měla denní energetická hodnota přijímané stravy pohybovat kolem 6000 kJ (cca 1400 kcal). Je vhodné omezit potraviny, bohaté na cukry, živočišné tuky, cukry a alkohol, zvýšit spotřebu zeleniny (alespoň 300 g denně) a dalších potravin s dostatečným obsahem vlákniny (ovoce, tmavý chléb, obilninové produkty, luštěniny). Jako zdroji bílkovin se doporučuje dávat přednost nízkoenergetickým mléčným výrobkům, libovým masům (kuře, ryby) a rostlinným bílkovinám (sója a ostatní luštěniny); dbát na to, aby jídelníček obsahoval všechny základní živiny - denně alespoň 65 g bílkovin, 125 g sacharidů, 30 g tuku, vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Je vhodné denně vypít nejméně 2 litry neenergetických či nízkoenergetických nápojů. V zájmu motivace k dlouhodobému dodržování kontrolované diety je nutné, aby jídelníček byl pro dotyčného uspokojivý, což znamená, že je možné občas zařadit oblíbené potraviny, i když jsou pro redukci nadváhy nevhodné. Při překročení kalorické hodnoty je třeba další den přebytek kompenzovat snížením energetické hodnoty jídla nebo zvýšeným pohybem. Dostatečný fyzický pohyb je důležitým doplňkem kaloricky kontrolované stravy při snaze o snížení nadváhy.
Denní souhrnná energetická hodnota uvedených jídelníčků je vždy o něco nižší než 6000 kJ, protože se počítá s tím, že mezi jednotlivými jídly budou zařazeny nízkokalorické svačiny (např. nízkotučný jogurt, zelenina). Při intenzivnějším pohybovém režimu je možno mírně zvýšit dávku pečiva, obilovin, ovoce a zeleniny, případně mírně zvýšit dávku masa.
1. den:
Snídaně:
1 krajíc běžného chleba, nízkotučný tavený sýr (30 g), obložit zeleninou, např. rajčetem. Čaj s mlékem nebo káva s mlékem (100ml nízkotučného mléka).
(Přibližná energetická hodnota: 1000 kJ/240 kcal.)
Oběd:
Květák v sýrové omáčce: 200 g květáku rozdělíme na růžičky a uvaříme téměř do měkka. Současně rozehřejeme asi 1 lžičku oleje, na které opražíme 1 lžíci mouky (nejlépe celozrnné), odstavíme a postupně přiléváme mléko (asi 30 ml nízkotučného mléka smíchané s 15 ml kondenzovaného mléka), stále mícháme, vrátíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Potom přisypeme asi 30 g Eidamu (30% tuku v sušině). Sýrovou omáčku naklademe na květák a grilujeme 3 min. v předehřáté troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.
(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/350 kcal.)
Večeře:
Obložený talíř: 1 krajíc celozrnného chleba, 30 g kuřecí šunky, 30 g eidamu (30% tuku v sušině), 1 rajče, 1 paprika, zeleninový salát.
(Přibližná energetická hodnota: 1300 kJ/310 kcal.)
2. den:
Snídaně:
Cornflakes (cca 50 g) s nízkotučným mlékem, pomeranč.
(Přibližná energetická hodnota: 750 kJ/180 kcal.)
Oběd:
Hovězí se zeleninou a těstovinami: Uvaříme 120 g bezvaječných těstovin. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, pak přidáme 120 g libových hovězích kousků a zprudka pečeme 2-3 minuty. Přidáme libovolnou zeleninu a vaříme do měkka, trochu švestkových povidel (diabetici bez cukru) nebo jiného džemu, 2 lžíce chilli omáčky a trochu kuřecího vývaru. Přidáme nudle a znovu prohřejeme. (Přibližná energetická hodnota: 2300 kJ/570 kcal.)
Večeře:
Zapečené brambory s brokolicí a sýrem: Uvaříme (asi 150g) brambor a brokolice, dáme do zapékací misky, posypeme trochou strouhaného sýra (30% eidam), přidáme různé koření a bylinky (např. libeček, bazalku) a dáme zapéct do trouby (např. do zapékací misky - bez tuku). (Přibližná energetická hodnota: 1050 kJ/250 kcal.)
3. den:
Snídaně:2 plátky tmavého chleba, nízkotučný sýr, 1 rajče
(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/350 kcal.)
Oběd:
Kuřecí prsíčka s česnekem (150 g): Plátek kuřete okořeníme dle fantazie, přidáme rozdrcený česnek a opečeme na pánvi na 1 lžíci oleje. Podáváme s 1-2 vařenými bramborami s libečkem, zeleninovým salátem (150 g - rajčata, okurky, papriky se zálivkou z vinného octa a koření). (Přibližná energetická hodnota: 1550 kJ/370 kcal.)
Večeře: Zelený salát s 1 nízkotučným jogurtem, 1 dalamánek s nízkotučným sýrem.
(Přibližná energetická hodnota: 1260 kJ/300 kcal.)
4. den:
Snídaně:
1 vařené vejce, 1-2 plátky celozrnného chleba, paprika.
(Přibližná energetická hodnota: 950 kJ/230 kcal.)
Oběd:
Zeleninové rizoto (150 g) např. s mrkví, hráškem, kukuřicí, s trochou strouhaného sýra.
(Přibližná energetická hodnota: 2400 kJ/560 kcal.)
Večeře:
Vepřový libový plátek na růžičkové kapustě: Asi 10ks růžičkové kapusty krátce ponoříme do vřelé slané vody, poté prudce zchladíme v ledové vodě. 100-150g vepřového libového masa (osolené a okořeněné) pečeme na 1 lžičce oleje, na pánvi se silným dnem nebo na fólii pro pečení bez tuku. Přidáme půlku nakrájené cibule a kapustičky. Jako přílohu podáváme 1-2 brambory (nebo 1 kopeček rýže). (Přibližná energetická hodnota: 2300 kJ/550 kcal.)
5. den:
Snídaně:
Chléb (1-2 plátky), kuřecí šunka (2-3 plátky), rajče.
(Přibližná energetická hodnota: 1100 kJ/260 kcal.)
Oběd: Čočkový salát: Uvaříme 150g čočky (předtím ji dáme na noc namočit, aby změkla a zbavila se nadýmavého účinku). Přimícháme najemno nakrájenou zeleninu: rajče, papriku, cibuli, nakládanou okurku. Přidáme indické koření, například kari, korkuma, koriandr. Jako zálivku použijeme kelímek nízkotučného jogurtu. K salátu servírujeme plátek celozrnného chleba s plátkem sýra Goudy (30%). (Přibližná energetická hodnota: 2800 kJ/680 kcal.)
Večeře:
Zapečená plněná brambora. Náplň: sýr Cottage, smíchaný s 1 lžicí strouhaného sýra, rajčatový salát s octem a cibulí - plněnou uvařenou bramboru dáme zapéct do trouby.
(Přibližná energetická hodnota: 1380 kJ/330 kcal.)
6. den:
Snídaně:
Ovocné müsli (cca 50 g) s čerstvým ovocem a nízkotučným jogurtem (Vitalinea).
(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)
Oběd:
Kuřecí prsíčka s chilli omáčkou: Naklepeme řízek z kuřecích prsíček (150 g). Osolíme a okořeníme, opečeme na pánvi na 1 lžičce oleje (nebo grilujeme na roštu v grilu). Navrch přidáme chilli omáčku (dá se koupit). Jako přílohu volíme vařené brambory, dušenou zeleninu nebo zeleninový salát.
(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)
Večeře:
1 krajíc celozrnného chleba, vaječný salát: 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, ledový salát nebo čínské zelí - vše nakrájíme, smícháme, posolíme.
(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)
7. den:
Snídaně:
1 dalamánek a tvarohovou pomazánkou z nízkotučného tvarohu (například s pažitkou či pórkem). Rajče, okurka.
(Přibližná energetická hodnota: 1230 kJ/290 kcal.)
Oběd:
Zapečená treska se zeleninou: Asi 150 g porci tresky vykostíme, okořeníme, dáme do zapékací misky, kterou předtím vymažeme 1 lžičkou oleje. Přidáme rajčata, papriku, cuketu, cibuli nakrájenou na plátky, a polijeme nízkotučným bílým jogurtem a posypeme asi 20 g sýra (30%). Do zapékací misky můžeme přidat i brambory (1-2) jako přílohu. (Přibližná energetická hodnota: 1580 kJ/380 kcal.)
Večeře:
Šopský salát: okurky, rajčata, paprika, pórek, balkánský sýr (40 g) rozpečená bageta.
(Přibližná energetická hodnota: 1300 kJ/310 kcal.)
Příklady doplňků stravy, vhodných k podpoře redukčního režimu:
XL to S
Charakteristika: Přípravek s obsahem extraktů z léčivých bylin, určený k podpoře snižování nadváhy. Při dodržování redukčního režimu usnadňuje průběh hubnutí trojím mechanismem: odbouráváním tuků, zvyšováním energetického výdeje a eliminací nadbytečné vody a toxinů. Odstraňuje i některé zdravotní obtíže, které redukční režim někdy doprovázejí. Skládá se z pěti rostlinných výtažků: pomeranč a grepu podporuje spalování kalorií a odbourávání tuků, zelený čaj snižuje tvorbu tuků a odstraňuje únavu, jež doprovází redukční režimy, artyčok podporuje tvorbu žluči a tím omezuje pocity plnosti a nadýmání. Výtažek z petržele napomáhá k odstranění otoků a podporuje vylučování toxinů.
Účinné látky: Extrakty z pomeranče, zeleného čaje, artyčoku, grapefruitu a petržele.
Dávkování: 1 tableta denně po dobu 4 týdnů. Urychlující postup: během prvních 2 týdnů 2 tablety denně. Doporučuje se rozmanitá strava, jejíž kalorická denní hodnota nepřekračuje 1500 kcal.
Orientační spořebitelská cena 1 balení (30 potahovaných tablet): 305,- Kč.
---------------------------------------------
4.3.2.1 shape up
Charakteristika: Přípravek s obsahem extraktů z léčivých bylin, doplňující redukční režim při snaze o snížení tělesné nadváhy. Usnadňuje adaptaci na redukační dietu v oblasti metabolismu a detoxikace organismu, pomáhá zlepšit efektivnost redukčního režimu, usnadňuje snášení změněného režimu a zvyšuje pravděpodobnost, že bude dostatečně dlouho dodržován. Obsahuje extrakty z 10 osvědčených léčivých rostlin. Pomeranč podporuje odbourávání tuků, zelený čaj zvyšuje energetický výdej, guarana zvyšuje spalování mastných kyselin a čaj Yunnan snižuje vstřebávání tuků. Další extrakty podporují detoxikaci organismu: fenykl zlepšuje funkci ledvin, čekanka podporuje tvorbu žluči v játrech, celer, máta a ječmen přispívají k vylučování toxinů, cola pomáhá díky stimulačnímu účinku odstraňovat únavu, doprovázející často redukční režimy.
Účinné látky: Extrakty z pomeranče, zeleného čaje, guarany, čaje Yunnan, fenyklu, čekanky, celeru, máty a ječmene.
Dávkování: Přípravek se užívá podle programu, přiloženého k balení. Program se skládá z úvodní etapy (10 dní), stabilizační etapy (15 dní). Denní dávka se rozpustí v 1 litru vody a pije v průběhu celého dne. Doporučuje se rozmanitá strava, jejíž kalorická denní hodnota nepřekračuje 1500 kcal.
Orientační spotřebitelská cena 1 balení (500 ml): 294,- Kč.
Distribuce přípravků: Alianz Unichem, Phoenix, Pharmos, GEHE Pharma, Elefant Vítkov.