Ilustrovaný mikrobiologický slovník

Ilustrovaný mikrobiologický slovník

Ilustrovaný mikrobiologický slovník dosud v české odborné literatuře scházel. Nyní vychází v nakladatelství Galén kniha s tímto názvem a odpovídajícím obsahem. Jejím autorem je Vladimír Klaban. Přinášíme recenzi. 

Terminologický a výkladový slovník obsahuje nejzákladnější pojmy z různých oblastí mikrobiologie a nabízí ohromující poučení spektrem mikrobiologie, které plynule přechází hranice jednotlivých zdánlivě zcela odlišných vědních oborů. Slovník obsahuje termíny základní a kontextové, objasňující určité souvislosti mezi základními termíny. Pro větší názornost autor používá  v některých statích  laboratorní postupy a  pro usnadnění orientace čtenáře zařazuje několik druhů rejstříku. Ilustrovaný slovník tak nejprve čtenáře informuje o určitém termínu a pak přináší podrobnou informaci, včetně odkazů na další vědní zdroje v odborné literatuře.

V prvních částech publikace se čtenář dozví velice zajímavé údaje již z předmluvy autora i recenzenta, včetně stručných informací o autorovi, které dokládají jeho široké profesionální zaměření. Vlastní rozsáhlá slovníková část začíná abiogenezí, pokračuje bacily a bakteriemi. Přísně dodržovaný abecední sled je nad- nebo spíše mezioborový. Velká pozornost je věnovaná bakteriím, právě tak, jako kvasinkám, mikroskopickým houbám a virům. Při studiu textu a vyhledávání požadovaného termínu si každý čtenář jakoby mimochodem doplní nebo osvěží své znalosti – ať už medicínské, biologické, potravinářské, veterinářské nebo i jiné (např. celulolýza, cenoanabióza). V bohatě ilustrovaném textu nechybějí schémata cyklů (pentózový, cyklický pohyb síry, geochemický cyklus síry, biogeochemický cyklus uhlíku, Krebsův (citrátový) cyklus a další), grafy infekčních dávek, chemické vzorce, mikroskopické obrázky, ani schémata spojení jednořetězcové DNA z různých organismů.

Čtenář i jiného než potravinářského oboru si mimochodem při vyhledávání v textu může rozšířit svoje vědomosti např. o HACCP systému (z angl. názvu „hazard analysis critical control points“), který představuje nový systém kontroly potravin a „spočívá v analýze nebezpečí porušení zdravotní nebo hygienické nezávadnosti potravinářského výrobku a ve vyhledávání a zabezpečování tzv. kritických bodů nejen v průběhu technologického procesu, ale i v době skladování, přepravy, distribuce, vaření a jakékoliv úpravy produktu ke spotřebě…“, nebo o indikátorech obecného nebo fekálního znečištění, právě tak jako si dobře zopakuje poznatky o interferonech, neisseriích, onychomykózách či streptokocích.

Ve slovníku jsou rovněž uvedeny postupy při testování různých nežádoucích látek nebo testy diagnostické  (Test Amesův – k vyšetřování kancerogenity látek, bacitracinový test k určení Streptococcus pyogenes A, test CAMP – k určení streptokoků skupiny B a další). Součástí slovníku je vysvětlující přehled zkratek a výběr historických dat, zahrnující přehled vývoje mikrobiologie. Seznam odborné literatury a jednotlivé rejstříky (mikroorganismů, obecné mikrobiologie, mikrobiální ekologie a rejstřík patogenních mikrobů a infekčních nemocí člověka – lékařská mikrobiologie), slouží k přesnější a rychlejší orientaci čtenáře při užívání slovníku. 

Ilustrovaný mikrobiologický slovník podává jasné definice, je přehledně uspořádán. Svým obsahem se v oblasti mikrobiologie dotýká hranic mnoha vědních oborů. Autor podává čtenáři základní představu o různorodosti mikroorganismů a jejich významu pro vše živé na naší planetě, o jejich nepostradatelnosti i o jejich schopnostech ohrozit člověka.

Publikace je určena studentům, učitelům i posluchačům vysokých škol, kteří se věnují přímo i nepřímo mikrobiologii. Svým širokým záběrem a pozoruhodným průnikem do mnoha oborů by se měla stát součástí vědeckých knihoven i knihoven čtenářů zajímajících se o „tajemný svět mikrokosmu neviditelných bytostí“.

Galén, 2005, vydání první, str. 654

EDUKAFARM

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Odborník ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, je osobou oprávněnou předepisovat nebo vydávat léčivé přípravky či zdravotnické prostředky nebo osobou oprávněnou poskytovat zdravotní péči.

Pokud osoba, která odborníkem není, vstoupí na tyto webové stránky určené odborníkům, riskuje tím nesprávné porozumění obsahu těchto stránek a z toho plynoucí rizika (např. neindikované použití léku apod.).

Pro pokračování do odborné sekce je potřeba souhlasit s podmínkami.